Kiedy gotować dobrze?

Ciekawe informacje

Kuchnia Włoska Kraków

Nie jesteśmy w stanie debatować o włoskich tradycjach, nie mówiąc o żywności. Jest to ważna część włoskiego życia i ma prawo być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najpoprawniej. W największym stopniu legendarnymi włoskimi daniami są makarony oraz pizza, jakkolwiek dania kuchni włoskiej są niezwykle zróżnicowane – w zależności do tego, o którym rejonie Włoch mowa. Atrakcyjne potrawy włosko-amerykańskie pochodzą generalnie z południowej części kraju oraz wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów powie, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są nieraz dumni z ich lokalnego dziedzictwa, tak jak i całego narodu.

Pizza na cienkim cieście Kraków   

Podstawy kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej oraz w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w dużym stopniu. Ludność Włoch była w przeszłości dość uboga i musiała polegać na dostępnych lokalnie artykułach spożywczych, żeby stworzyć swoje przepisy kulinarne, skutkiem tego wiele dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, makaron, bakłażan, oliwki i oliwa z oliwek, a także inne artykuły, jakie Włosi mogli sobie wyhodować lub nabyć za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega przede wszystkim na wykorzystaniu ogromnej jakości składników, a nie technikach gotowania, co przeciwstawi z francuską kuchnią, która mocno uwydatnia technikę.

Jakich składników jesteśmy w stanie spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Lokalne kuchnie mają wpływ na klimat, geografię oraz historię. Dania słowiańskie i kiełbaski są popularne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w historii częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Jedzenie w Toskanii odzwierciedla gawędę chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy robionej z resztek z innych dań oraz niedrogich warzyw. Dużo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, wobec tego owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego aniżeli większa część ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia oraz Sycylia są regionami kultowymi ze stosowania przepisów dotyczących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek oraz mątwy.

Comments are currently closed.